Aeropress


Připravte si doma nebo na cestách svou výběrovou kávu kvalitně pomocí jednoduchého Aeropressu.


Historie Aeropressu

Aeropress je možná vůbec nejmladším vynálezem na přípravu kávy, který svou precizností získal celosvětový zájem. Krátce po jeho uvedení na trh v roce 2005 se velice rychle stal nezbytnou součástí každého milovníka dobré kávy, který si nechce svůj šálek odpustit ani na cestách mimo domov ...

Čtěte dále »»

Návod k přípravě

Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak si kávu na Aeropressu připravit co možná nejkvalitněji. Za použití čerstvě upražené výběrové kávy tak docílíte mnohem lepšího chuťového zážitku, než na který jste zvyklí z většiny kaváren.

Kde lze Aeropress koupit?

V našem elektronickém obchodu máme na výběr několik vysoce kvalitních Vacuum Potů japonské značky Hario. Určitě také navštivte naše kavárny, kde lze kávu z Aeropressu ochutnat a samotný přístroj i zakoupit.

E-shop


Úvod

Co budeme potřebovat?

příprava Aeropressu
Krok 1

Připravte si kávu, vodu a Aeropress

příprava Aeropressu
Krok 2

Klasická nebo obrácená metoda

příprava Aeropressu
Krok 3

Klasická nebo obrácená metoda

Při klasické metodě nejprve založte promytý papírový filtr do umělého sítka a zašroubujte. Položte aeropress filtrem na šálek nebo konvičku a do plastové nádoby nasypte požadované množství čerstvě namleté kávy (15-17 g). Zalijte horkou vodou o teplotě 93-94°C, důkladně promíchejte, vložte píst s gumovým koncem (před použitím lehce navlhčete) a kontrolovaným pohybem stlačte celý obsah do šálku.

Při obrácené metodě budeme překvapivě používat aeropress obráceně:) Jak můžete vidět na obrázku, Aeropress postavíme na píst a do horní nádoby přidáme čerstvě namletou kávu a zalijeme horkou vodou. V první fázi nalijte do nádoby jen trochu vody a důkladně promícháme. Poté dolijeme vodu až po okraj (pokud je káva čerstvá, velmi silně díky působení CO2 expanduje). Necháme extrahovat po dobu cca 20-30 vteřin. Zašroubujeme sítko s filtrem a rychlým pohybem Aeropressem otočíme na připravený šálek. Poté můžeme Aeropress kontrolovaným pohybem stlačit a vyprázdnit tak celý obsah do šálku. Hotovo, nechte si chutnat!

Rady na závěr

Rady na závěr

Vždy se nechte řídit hlavně vaší chutí. Pokud vám káva přijde příliš hořká, zkuste ji přístě namlít o trochu hruběji a zvyšte poměr kávy/vody. Pokud má káva v šálku nevýrazné tělo a je příliš "tenká", zkuste opačný postup. Důležité je být v přípravě konzistentní. Pokuste se dodržovat stejnou dobu extrakce, teplotu vody atd. Aeropress je vhodný k přípravě i těch nejdražších káv právě díky své možnosti kontrolovat všechny faktory ovlivňující výslednou chuť. Po každém umytí plastovou nádobu a gumový píst propláchněte čistou vodou. Vyhněte se mytí jakýchkoliv věcí na přípravu kávy v myčce na nádobí.

Pokud vám i při použití kvalitních čerstvě upražených jednodruhových káv přijde chuť nezajímavá a nudná, vyzkoušejte změnit svůj zdroj pitné vody za kupovanou balenou. Kvalita vody je při přípravě kávy velmi často podceňována, přitom šálek kávy je z více než 98% voda.

Kam dál?

Kam dál?

Video


Chcete poznat další alternativní metody přípravy kávy doma?


  • Aeropress

    Aeropress

  • French Press

    French Press

  • Vacuum Pot

    Vacuum Pot

  • Chemex

    Chemex

  • Clever

    Clever

  • Hario V60

    Hario V60


Zajímá vás dobrá káva? Navštivte naše webové stránky www.doubleshot.cz

facebooktwitterflickrvimeoemail
nakupujte na eshopu